Raw food eller ”råkost” er mad, der er tilberedt på en måde, så det ikke er opvarmet mere end 42 grader. Man mener, at opvarmning ændrer maden. Hvis maden er opvarmet mere end 42 grader, bliver enzymerne i råvarerne ødelagt. Jo kraftigere opvarmningen er, jo mere ændrer maden sig. Opvarmning af maden nedsætter også næringsværdien og/eller gør maden giftig.
Raw food er et fænomen, der har eksisteret et stykke tid i USA, men det er først lige kommet til Danmark. Den første bog om Raw food i Danmark blev udgivet lidt før jul 2010, og cirka samtidigt åbnede den første Raw food restaurant. Der er omkring 3 Raw food restauranter/cafeer i Danmark, men antallet forventes at blive langt højere.
Raw food er en livsstil. Det gælder om at spise så meget ukogt, og ikke-tilberedt mad som muligt. Jo højere procenten af rå mad er, jo bedre og mere gavnligt er det for kroppen, mener ”raw-fooderne.” For at være en rigtig raw-fooder, skal 75 procent, og helst mere af ens mad, bestå af rå mad. I bund og grund handler Raw food om at bevare vitaminer, enzymer og andre næringsstoffer, som ellerville forsvinde ved høj opvarmning af maden.
Raw food er et fænomen, der har eksisteret et stykke tid i USA, men det er først lige kommet til Danmark. Den første bog om Raw food i Danmark blev udgivet lidt før jul 2010, og cirka samtidigt åbnede den første Raw food restaurant. Der er omkring 3 Raw food restauranter/cafeer i Danmark, men antallet forventes at blive langt højere.
Raw food er en livsstil. Det gælder om at spise så meget ukogt, og ikke-tilberedt mad som muligt. Jo højere procenten af rå mad er, jo bedre og mere gavnligt er det for kroppen, mener ”raw-fooderne.” For at være en rigtig raw-fooder, skal 75 procent, og helst mere af ens mad, bestå af rå mad. I bund og grund handler Raw food om at bevare vitaminer, enzymer og andre næringsstoffer, som ellerville forsvinde ved høj opvarmning af maden.
Emil fra vores mediegruppe har været ovre og besøge Raw food værkstedet, og fik en opskrift på noget af det mad, de har lavet:
Super zucchinipasta med oliventapenade
Tapenade:
1/2 gul eller rød peberfrugt, skåret i tern
¾ dl pinjekerner
sorte oliven
citron, salt, tørrede krydder-urter efter behag
1. Skræl zucchini og gulerødder.
2. Lav strimler af zucchinien ind til kernehuset og af gulerødderne ind til den gule kerne.
3. Kør ingredienserne til tapenaden på en blender. Smag til og pynt evt. med soltørrede tomater.
1/2 gul eller rød peberfrugt, skåret i tern
¾ dl pinjekerner
sorte oliven
citron, salt, tørrede krydder-urter efter behag
1. Skræl zucchini og gulerødder.
2. Lav strimler af zucchinien ind til kernehuset og af gulerødderne ind til den gule kerne.
3. Kør ingredienserne til tapenaden på en blender. Smag til og pynt evt. med soltørrede tomater.
Lavet af Kamilla 8x
Ingen kommentarer:
Send en kommentar