onsdag den 30. marts 2011

Step by step fuglekasser!

·        Først saver man et bræt over i 4 lige store stykker. Brættet skal være 15 cm bredt og derefter skal du 30 cm i længden. Dem skal du lave 4 stk. af.
·        Tag et 20 cm bredt bræt og mål 27,5 cm op i længde. Sav det af! Dette er fuglekassens tag.
·        Efter det banker man 3 søm i i hver side, så det bliver til en kasse.
Du skal bruge 20 søm i alt.
·        Stil fuglekassen på det 15 cm brede bræt og afmål bunden.
·        Kørn (hammer sømmenes spids halvflade) sømmene så træet ikke så let flækker.
·        Bor redekassens indgangshul.
·        Start med at sømme bunden i og bagefter taget fast.
·        Du kan også pynte uden på kassen, hvis du lyster.
Lavet af handy Rebecca 8x
 

Vil du være en grøn dulle?


Af Regitze 7.x

Vil du gerne være mere miljøbevist, men stadig være den samme? Her kan du få nogle tips til at blive mere miljøbevist, og føle dig lidt mere lækker.

Betyder træer noget for vores miljø og klima?
 Plant et træ er en organisation som har eksisteret siden 1988 og har plantet 1000 vis af træer i Danmark.


Noget af det der truer verden mest er CO2 udslip, men en af de muligheder vi har for at bevare vores jord er at vi planter træer. Træer er meget vigtige for vores miljø og klima, fordi de omdanner CO2 (Kuldioxid) til O2 (ilt)
Den 17. april er Danmarks nationale ”plant et træ”–dag. Du kan også blive træ-ven(inde) på ”Plant et træ”s hjemmeside. http://www.plant-et-trae.dk/   
Er økologi sundere, og bedre for vores miljø?

”Grønsager dyrket uden brug af sprøjtemidler indeholder ikke flere sundhedsfremmende stoffer end dem, som er dyrket på normal vis. Det viser en stor dansk undersøgelse,”
lyder en overskrift Videnskab.dk. Økologi er bedre for miljøet, og man får det formentlig godt med, man har købt økologisk, fordi man passer bedre på miljøet, men det er dyre at købe økologiske varer, fordi de er dyrket uden sprøjtemidler. En af de grunde, der kan være til man ikke køber økologisk er, man er under uddannelse og ikke har så mange penge.
Hver anden dansker køber økologisk. Størstedelen af dem er børnefamilier, og mennesker der, bor i eller bor op til storbyer, men også personer med en lang videregående uddannelse. Familien, der køber økologisk betaler i gennemsnit 12.600 kr. per år.      
Det sted, der er blevet handlet flest økologiske varer i, er Netto derefter Super Brugsen og Irma som nr. tre.

Faktisk bruges der langt mindre co2 til at producere frugt og grønt, end hvis du køber oksekød. Produktionen koster et CO2 udslip på ikke mindre end 16 kg.
Grøn make-up.
Hvis du nu tænker, du gerne vil være lidt lækrere med økologisk make-up, så kan du prøv et mærke ved navn NVEY Eco. Det er uden skadelige ingredienser og uden parabener. Du kan købe mascara, eyeliner, foundation, øjenskygge, concealer, og lipgloss.
Så vist det lyder som noget for dig, kan du jo lige klikke ind på den her hjemmeside: NVEY Eco's hjemmeside
  


                                                                                      

Raw food

Raw food eller ”råkost” er mad, der er tilberedt på en måde, så det ikke er opvarmet mere end 42 grader. Man mener, at opvarmning ændrer maden. Hvis maden er opvarmet mere end 42 grader, bliver enzymerne i råvarerne ødelagt. Jo kraftigere opvarmningen er, jo mere ændrer maden sig. Opvarmning af maden nedsætter også næringsværdien og/eller gør maden giftig.
Raw food er et fænomen, der har eksisteret et stykke tid i USA, men det er først lige kommet til Danmark. Den første bog om Raw food i Danmark blev udgivet lidt før jul 2010, og cirka samtidigt åbnede den første Raw food restaurant. Der er omkring 3 Raw food restauranter/cafeer i Danmark, men antallet forventes at blive langt højere.
Raw food er en livsstil. Det gælder om at spise så meget ukogt, og ikke-tilberedt mad som muligt. Jo højere procenten af rå mad er, jo bedre og mere gavnligt er det for kroppen, mener ”raw-fooderne.” For at være en rigtig raw-fooder, skal 75 procent, og helst mere af ens mad, bestå af rå mad. I bund og grund handler Raw food om at bevare vitaminer, enzymer og andre næringsstoffer, som ellerville forsvinde ved høj opvarmning af maden.
Emil fra vores mediegruppe har været ovre og besøge Raw food værkstedet, og fik en opskrift på noget af det mad, de har lavet:
Super zucchinipasta med oliventapenade

1 gul zucchini (squash)
2 gulerødder
soltørrede tomater (kan udelades)
Tapenade:
1/2 gul eller rød peberfrugt, skåret i tern
¾ dl pinjekerner
sorte oliven
citron, salt, tørrede krydder-urter efter behag
1. Skræl zucchini og gulerødder.
2. Lav strimler af zucchinien ind til kernehuset og af gulerødderne ind til den gule kerne.
3. Kør ingredienserne til tapenaden på en blender. Smag til og pynt evt. med soltørrede tomater.
Lavet af Kamilla 8x

Miljøtegninger af Malthe og Andreas


Her er tegninger som viser hvad der er godt for vores miljø.



Ved du hvor meget strøm din pc bruger?

Ved du hvor meget din computer koster?
Du har måske en stationær computer, som du er glad for. Men er du egentlig klar over, hvor meget den koster i el?

Jeg har set på nogle tal, og regnet lidt på det. Hvis du har en stationær pc, som du bruger hver dag UDEN at slukke, kommer el regningen op på cirka 1.577 danske kroner årligt. Det er cirka 131 kroner om måneden og 4,5 kroner om dagen for din computer. Og så er det faktisk også regnet uden skærm. Så hvis du husker at slukke for din pc om natten, kan du spare 788,5 kroner på et år.

En bærbar computer bruger næsten 4 gange så lidt strøm, og det er kun 394 kroner på et år.

Så hvis du kun bruger din computer til at surfe på nettet eller skrive i Word, er der miljømæssigt ingen grund til at have en stationær computer.


Lavet af Andreas

Radioavis onsdag

Så er dagens radioavis klar. gå ind på dette link og find den, eller tryk på "radioavis" fanen i toppen.

Midtvejs i miljøugen og i fuld gang med at blive miljøbeviste.

Af Josephine 7.x og Emilie 7.y
Miljøuge:
Så er vi over halvvejs på ugen, og folk er stadig i højt humør. Så har elever været rundt på de første 4/5 værksteder og går med rank ryg mod de næste.
Dag 3
Genbrugsbod
I dag startede vi med at besøge værkstedet ”Genbrugsbod”. Det var de godt i gang med at sy, lave miljø plancher og svare på spørgsmål om miljøet. Her kunne man tage alle sine gamle ting og sager med i skole, for eksempel tøj og bamser, og så kan man sy det om til noget nyt. Man kunne også lave nogle flotte punge efter eget design. Det hele bliver samlet og solgt videre til elever og forældre til børn på Kvikmarkens Privatskole i en bod på fredag. Så bliver alt tøjet genbrugt og ”nyt” igen. Dette var en aktivitet for alle i alle aldre, da det var en meget fri aktivitet, hvor man kan mange forskellige ting. Der var også mulighed for at lære noget nyt, da lærerne altid havde noget nyt i ærmet.

 Vedvarende energi/ brombærcelle
Midt på dagen besøgte vi værkstedet, hvor man skulle lave brombærceller. Der lærte vi at for at lave en brombærcelle, skal man starte med at mase nogle brombær, så man får saften ud af det. Så tager man en glasplade og finder ud af hvilken side der er strømledende. Denne side putter man kul på. Man tager endnu en glasplade, hvor der er lim/ titanoxid på den ene side og ikke noget på den anden. Den glasplade ligger man ned i brombærsaften. Efter 20 minutter tager man den op, og når du har tørret den af, putter man noget destilleret vand (ingen kalk i) og alkohol på. Mere nåede vi ikke at se, fordi at vi skulle videre til ”Grøn have”.
Grøn have
På værkstedet ”Grøn have” laver man for eksempel grøntsager. Man kan plante at lave persille, dild, salat og blomster. Eleverne laver deres eget lille drivhus. De putter også nyt jord i vores fine blomsterkasser på skolen, så de også kommer igen til sommer. Dette værksteds emne er opblomstring. ”Grønhave” er et lærerigt værksted, hvor man prøver noget anderledes, end det man gør i sin normale hverdag.
Tak til Josefine 7.x, Sarah 8.x, Oskar 2.x og Magnus 4.x, for de fine interviews.

Miljø-kryds-og-tværs

Husk nu at deltage i vores konkurrence, hvor du kan vinde bolsjer. Der er præmier til de 10 første rigtige besvarelser, så skynd dig! Du kan finde en seddel med kryds-og-tværsen på ved de bærbare computere i hallen og ved infokiosken.
Alle svarene, til krydsogtværsen, kan findes på vores blog.
Alle svarene SKAL afleveres i computerrummet til mediegruppenJ

MEN SKYND JER. SVARENE SKAL VÆRE AFLEVERET INDEN KLOKKEN 13:00 I DAG TORSDAG!! 
Lodret:
1. Hvad bruger man til pynt i genbrugsværkstedet?
3. Hvad opstår hvis vand bliver forurenet eller meget beskidt?
5. Hvilken side af Malthe første tegning er den miljørigtige?
7. Hvilket resultat fik 66 % af stemmerne i den første afstemning?
9. Hvem deltog i et interview i kvikradio i mandags?
Vandret:
2. Hvad kan bl.a. plante i Majkas værksted?
4. Hvilken organisation er Jesper fra infocenteret medlem af ”Den Grønne ___________”?
6. Hvad er efternavnet på en dansk maler, billedhugger og grafiker, der er kendt for personens skraldekunst?
8. Hvad står der efter overskriftet i dag 1?

Miljø-konkurrence - vind lækre bolsjer

Deltag i vores konkurrence, hvor du kan vinde bolsjer. Der er præmier til de 10 første rigtige besvarelser, så skynd dig!
Spørgsmålene kan man svare på ved hjælp af at søge på internettet og hvis man ved noget om miljøet.
Alle svarene SKAL afleveres i computerrummet til mediegruppenJ 

Spørgsmål:
Hvad er bedst for miljøet bil, bus eller cykel?
Hvad er bedst for miljøet at se fjernsyn eller lege udenfor?
Hvor kommer skolens strøm fra?
Hvor kommer skolens vand fra?
Hvor lang tid kan glas ligge ude i naturen før det forsvinder?
Hvor kommer varmen fra?
Hvor mange liter vand bruger et barn ca. på et år i Gladsaxe?

En dag med radioavis/podcast


Martin er igang med at redigere
 Podcast holdet mødes i 4.x om morgenen, og aftaler hvad alle skal lave hele dagen. Holdets lærer er Martin Bentholm. De bliver delt ind i små hold, eller er sammen to og to. De begynder at undersøge og skrive på deres emner. Det, de skriver om, bliver skrevet om til replikker, og ender i radioavisen. Allerede om formiddagen begynder de så småt at indspille. De indspiller de små ting, som f.eks. sporten og vejret. De indspiller selve radioavisen omkring kl. halv 12. Det betyder også, at det ikke er alle, der kan få pause. Hver dag er det nogen nye, der får lov til at indspille nyhederne, så alle får prøvet i løbet af ugen. Hver dag inviterer radioavisen en speciel person til et interview. De kalder det dagens gæst. Dagens gæst bliver indspillet efter frokost. I dag er dagens gæst Dorte, som er seniorredaktør i mediegruppen. Når alt er blevet indspillet, bliver det klippet sammen og lagt ud på Kvikmarkens blog. Når de er færdige, og det hele er blevet lagt ud, samles de og holder et møde, hvor de finder ud af, hvad de skal lave næste dag.



Dette er studiet, hvor der optages
 
Christian er igang med at læse sportsnyhederne

Af Kamilla 8x, Marlene 8x og Alfred 3x                                                                     



Miljørigtig mad

Af Emil 6.y
Jeg har været over og se hvad værkstedet ”Miljørigtig mad” laver. De starter med at dele sig op i grupper, der består af store og små elever. De små elever laver økologisk mad, og de store elever laver RAW Food. Eleverne laver ikke kun mad. De snakker også om økologi og RAW Food. Hos de små elever snakker de om, hvad økologi er, og at det ikke kun er mad, der er økologisk. Det kan også være tøj og parfumer. Hos de store elever snakker de om, at RAW Food kan være en livsstil, og de snakker også om, at i RAW Food må der ikke være noget fra dyr, og maden må ikke være over 42 grader. Lærerne går meget op i renlighed, og lærer Birthe Kirsten siger, at hun har haft nogle dygtige hold.
                                                                                      Opskrifter:
Hele madholdet er klar til at spise det lækre mad.
De små elever har lavet rod fritter med timian, perle byg salat, grov boller og æble kage med smuldrer dej. 
De store elever har lavet, super zucchini (squash på italiensk) pasta med oliventapenade og not stir fried salat (med grøntsager og asiatisk sauce)½s.
Jeg var selv oppe og smage de smås mad, og det smagte rigtig godt. Jeg vil give dem seks ud af seks kokkehuer. Jeg var specielt rigtig glad får æblekagen. Den smagte rigtig godt.